Co powinna jeść kobieta w ciąży

 Białka, tłuszcze i węglowodany Białka stanowią składnik budulcowy, niezbędny do prawidłowego wzrostu dziecka. Niedostateczna ilość białka w diecie ciężarnej może być przyczyną nadmiernych obrzęków, zmęczenia, nudności.
Kobieta w ciąży powinna zadbać, aby w diecie znajdowały się produkty zawierające duże ilości białka, czyli mięso (chude), ryby, drób, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory, jaja, produkty zbożowe.

Poznaj zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego odnośnie diety kobiety w ciąży.

Tłuszcze tworzą zapasy energetyczne zużywane w przerwach między posiłkami. Spożycie tłuszczów w ilościach przekraczających potrzeby organizmu, przy stałym dostarczaniu węglowodanów powoduje odkładanie się w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcze są niezbędne w diecie. Biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, w tym w wytwarzaniu hormonów. Najważniejsze są tłuszcze zawierające tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT), potrzebne do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka.

NKT znajdują się głównie w olejach roślinnych i rybach morskich. Podstawowym paliwem energetycznym dla mamy i dziecka są węglowodany, czyli tzw. cukry. Najlepiej, by pochodziły z węglowodanów złożonych, zawartych w produktach zbożowych, ziemniakach, kaszach, ryżu, warzywach i owocach.

Cukry proste, czyli cukier biały, miód, owoce powinny gościć w menu według potrzeb. Wapń, fosfor, żelazo, cynk Niezwykle ważne w okresie ciąży jest dostarczenie rozwijającemu się organizmowi odpowiedniej ilości składników mineralnych. Wapń i fosfor stanowią budulec szkieletu. Ponadto biorą udział w wielu procesach życiowych komórek. Fosfor jest głównym składnikiem mineralnym związków stanowiących magazyny energii w organizmie oraz składnikiem budującym kości. Wapń odpowiada za budowę struktur kostnych oraz przewodnictwo nerwowe. Najlepszym źródłem wapnia i fosforu jest mleko, ale też warzywa, owoce, produkty mączne, zwłaszcza chleb razowy.

Innym ważnym pierwiastkiem jest żelazo. Zapotrzebowanie na nie wzrasta nie tylko u rozwijającego się dziecka, ale też u mamy. Żelazo odpowiada głównie za tworzenie elementów morfotycznych krwi i transport tlenu. Występuje w jajach, mięsie, rybach, szpinaku. W diecie kobiety ciężarnej nie może zabraknąć cynku. Jego niedobór upośledza prawidłową czynność narządów rozrodczych kobiety, co może doprowadzić do poronienia, oraz zwiększa liczbę wad wrodzonych u dziecka. Niedoborom cynku zapobiega dieta bogata w mleko i jego produkty.

Kwas foliowy W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na ten kwas, co związane jest z szybkim rozwojem łożyska, płodu, pępowiny i gruczołów piersiowych. Jego niedobór w pierwszych tygodniach ciąży zwiększa ryzyko wad rozwojowych płodu. Kwas foliowy występuje w świeżych, zielonych warzywach, szpinaku, karczochach, gorczycy, owocach cytrusowych, groszku, roślinach strączkowych, soczewicy, ciecierzycy, fasoli i ziarnach zbóż.

Podobał Ci się artykuł?

Dodaj do  
Kopiuj link do podstrony
Agnieszka
Autor: Agnieszka
Nazywam się Agnieszka Jasińska. Od kilku lat związana jestem z serwisami parentingowymi, głównie ze StrefaMamy.pl. Bacznie obserwuję również to co wymyślają, tworzą i próbują nam sprzedać producenci akcesoriów i produktów dla dzieci. Sama nie ma (jeszcze) dzieci. Mam jednak z nimi, a także z ich rodzicami styczność praktycznie codziennie przez co ich potrzeby nie są mi obce.